Osnovna i srednja muzička škola "Amadeus"

O školi

Osnovna i srednja muzička škola „Amadeus“ je ustanova registrovana od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije rešenjem broj 022-05-00041/2007-07.  Osnivači su Jelena Živković (profesor violine) i Jelena Lazić (profesor violončela).

Škola prati nastavni plan i program propisan od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije, a prilagođen mogućnostima i potrebama svakog deteta.

Predavači su stručni mladi profesori sa pedagoškim iskustvom, željni da svoje znanje i ljubav prema muzici prenesu na najmlađe.

 

Nastava

Pripremna nastava za najmlađe obuhvata moderne i inovativne metode notnog opismenjavanja, muzičkog komponovanja i upoznavanja sa instrumentima.

Osnovna muzička škola „Amadeus“ vrši upis talentovane dece za instrumente:

                -    klavir, gitara, violina, violončelo i solo pevanje.

Srednja muzička škola „Amadeus“ školuje buduće zaposlene u kulturi, umetnosti i javnom informisanju.

Smerovi:

      -vokalno- instrumentalni (muzički izvođač)

      -teoretski

      -etnomuzikologija

      -muzička produkcija

Posle završene srednje muzičke škole, učenik ima prohodnost na sve državne i privatne fakultete.

Pored redovne nastave u muzičkoj školi „Amadeus“ postoji mogućnost vanrednog školovanja.

Program specijalnih kurseva je pažljivo osmišljen program za polaznike različitih uzrasta, mogućnosti i potreba. Nastava se odvija u malim grupama od 3 do 5 đaka.

                                                    kurs „Classic school“  - gitara, klavir, violina, violončelo, pevanje, komponovanje

                                                    kurs moderne muzike – bas gitara + bubanj, studijsko pevanje

                                                    kurs „Mali muzičar“ – namenjen deci sa smetnjama u razvoju

                                                    kursevi jezika – italijanski, španski, engleski

Nastava hora „Mali Amadeus“ je BESPLATNA za decu koja prođu audiciju. Nastava se odvija subotom u prostorijama škole na Čukarici, u terminu od 15:45 do 16:30 i u prostorijama škole na Novom Beogradu, četvrtkom od 19:15 do 20:00 časova. Prijave na audiciju obavljaju se putem telefona. 

Škola je osnivač MEĐUNARODNOG FESTIVALA MUZIKE I IGRE AMADEUS koji se održava od 2008. godine. Namenjen je svim učenicima osnovnih i srednjih muzičkih/baletskih  škola/studia u Srbiji. U relativno kratkom vremenskom periodu festival je postao jedno od prestižnih takmičenja ove vrste u zemlji. Jedinstven je po tome što se svake godine održava u nekoj od glavnih koncertnih sala Beograda (svečane sale Studentskog kulturnog centra, Madlenianuma, Narodnog pozorišta, zadužbine Ilije M. Kolarca i mnogih drugih).

21. maja 2016. godine na multimedijalnoj sceni bioskopa "Palas Šumadija" po prvi put biće održan i prolećni festival vrtića sa teritorije opštine Čukarica „MALI AMADEUS“. Polaznici vrtića takmičiće se u muzičko-scenskom nastupu. Organizator je Osnovna i srednja muzička škola „Amadeus“.

Od ove godine otvorena je i svečana sala muzičke škole Amadeus.

U prostorijama škole nalazi se „The Box Sound Studio“ u kome postoji mogućnost snimanja muzičkog materijala.

Radost muziciranja

U prijatnoj atmosferi i lepom ambijentu škole  održavaju se probe malog i velikog hora, orkestra i brojnih kamernih ansambala. Repertoar se formira u skladu sa nastavnim planom i programom ali i na inicijativu samih učenika.

Učenici često nastupaju kao solisti i članovi različitih sastava na brojnim koncertima, društvenim i kulturnim događajima Beograda.

U toku svake školske godine učenici, zajedno sa roditeljima i nastavnicima, odlaze na brojne koncerte, operske i baletske predstave prilagođene njihovom uzrastu. Na taj način proširuju svoje znanje o muzici, interesovanje za umetnički i kulturni život grada u kojem žive i obogaćuju svoj unutrašnji svet.

 

Škola ima stalnu saradnju sa ustanovama kulture:  Madlenianum, Narodno pozorište, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Kulturni centar Beograda, Kulturni centar Čukarica, Kulturni centar Rakovica i mnogim školskim i predškolskim ustanovama sa teritorije opštine Čukarica i Novi Beograd.

                                                                    

     Reč osnivača

Muzička škola "Amadeus" je prva  privatna  muzička škola  registrovana  od  strane  Ministarstva prosvete Republike Srbije. Njeni  osnivači su  Jelena Živković (violina)  i  Jelena Lazić (violončelo), članice Dua Jelena. Iza njih je preko sto koncerata,nastupa na festivalima, dva spota, saradnja sa Classic FMTV iz Londona, knjige i osnivanje prve privatne muzičke škole. Tim povodom one kažu:

"Želele smo da znanje i iskustvo koje smo sticale u proteklih 10 godina prenesemo na najmlađe. Pedagogija je prirodan put svakog vrhunskog izvođača te smo i nas dve želele da se u njoj oprobamo. Puno stvari koje su već postojale kod nas, želele smo da malo osavremenimo i više prilagodimo deci. Sistem školovanja kod nas je zamišljen da stvara vrhunske umetnike, što je svakako dobra ideja. Na žalost, često se događa da se ispusti iz vida da su u pitanju samo deca. Izgled knjiga i njihov sadržaj, nije prilagođen današnjem trenutku. Zbog toga smo se potrudile da i mi nečim konkretnim doprinesemo, te smo napisale tri knjige: "Škola violine 1 i 2" (PC knjiga) i "Violončelice – škola violončela 1" (Dobar naslov).

Ono što nam je takođe zapalo za oči, jeste da deca za 6 godina trajanja osnovne muzičke škole, nikada na času solfeđa niti instrumenta, ne preslušaju niti jedan CD, kasetu ili ploču, ne odu ni na jedan koncert, operu ili baletsku predstavu. To sve za posledicu ima da deca nemaju jasnu predstavu o tome kuda vodi put muzičkog školovanja i kako sve to treba da izgleda. Takođe se događa da nastavnici iz različitih razloga nisu dovoljno zainteresovani ni posvećeni radu sa učenicima. Imaju previsoke zahteve, preoštar kriterijum i gube iz vida da je deci potrebno vreme da savladaju određeni program a da pri tom treba da zavole muziku, jer će im ona u životu pružiti mnogo radosti i utehe, bez obzira na njihovo profesionalno opredeljenje. Događa se , ne retko, da zbog nedostatka razumevanja, talentovana deca bivaju proglašena za netalentovanu. Na žalost ovakvi đaci izgube motivaciju i u potpunosti odustanu od muzičke škole. Postoje i slučajevi nedovoljno stručnih ljudi, koji zauzimaju mesta nastavnika bez odgovarajuće diplome, iako je to zakonom veoma jasno i najstrožije propisano.

Zbog svega ovoga postoji ogromno nezadovoljstvo kod nastavnika, ali i kod učenika i njihovih roditelja. Mi se u svakom smislu trudimo da decu podržimo, da im pružimo šansu da što više nastupaju, da rado dolaze na časove, pevaju, sviraju, jednom rečju uživaju u muzici."

 

Naše knjige

Škola Violine 1 i 2

Škola violine 1 Škola violine 2

Autor: Jelena Živković

Škola violine je namenjena deci koja počinju da sviraju violinu, onima koji žele da se samostalno prepuste lepoti njenog zvuka, a pomaže i učiteljima koji započinju svoj pedagoški rad. Knjiga je nastala iz potrebe da se detaljno opiše položaj leve i desne ruke kao i samo sviranje. U knjizi su navedeni popularni primeri iz muzičke literature.

Svrha ovih knjiga je da se kod deteta razvije ljubav prema muzici i sviranju. Učenik zajedno sa nastavnikom bira pesmice koje će svirati jer ako se detetu sviđa muzika koju svira ono će brže napredovati. Na početku knjige date su pesmice koje učenik zajedno sa učiteljem izvodi čupanjem po praznim žicama. Na ovaj način dete stiče utisak da je samo odsviralo pesmicu i samim tim je njegova želja za sviranjem veća.

Izdanja redakcije "PC KNJIGA" - za dalje informacije posetite sajt www.pcknjiga.co.rs

Violončelice - Škola violončela 1

Škola violončela

Autor: Jelena Ušćumlić

Kroz ovu knjigu se postepeno savladavaju držanje instrumenta, postavka desne i leve ruke (prst po prst), osnovni potezi (detaše,legato,stakato), ritmičke figure, sviranje skala i trozvuka. Svako poglavlje i pesmica praćeni su odgovarajućim vežbama i tekstualnim uputstvom.

Izdanje redakcije "Dobar naslov"